Can I go abroad while I am on sick leave (receiving sickness benefit)?
In short
Yes, but before you leave the EU, you must get permission from your health insurance fund's doctor. For travel within the EU, it is enough to let them know in good time.
Video transcript
You receive sickness benefit. You want to go to your family outside the EU to recover. It depends: Yes, but outside the EU you need permission in advance: from your health insurance fund's doctor. The right way: Get permission before you leave and keep the document. For trips within the EU, reporting on time is enough. Without permission: Benefit: Can be stopped; Days abroad: May have to be paid back; Knowingly false statement: Social fraud.
What is not allowed, what is required?
- Before you travel outside the EU, ask your health insurance fund's doctor (ziekenfonds / mutualité) for permission. For travel within the EU, it is enough to let them know in good time.
- Get permission before you leave. Ask for a document showing that you have permission, and keep it.
- Ask your fund about the conditions and how long the permission lasts; the rules can vary depending on your situation.
- If you go without permission, you put your benefit at risk, even if you have recovered.
Penalty and indirect consequences
- Fine / payment
- Your benefit is stopped and you must pay it back
Legal basis:RIZIV – Arbeidsongeschiktheid: België verlaten
- Court / prison
- Usually no prison sentence; if you knowingly make a false statement, you can be prosecuted for social fraud
Legal basis:Sociaal Strafwetboek, art. 233 §1-§2
What really matters: the indirect consequences
- You may have to pay back the benefit for the days you spent abroad without permission
Legal basis:RIZIV – Arbeidsongeschiktheid: België verlatenriziv.fgov.be
- Missing a medical check-up can lead to your benefit being stopped
Legal basis:RIZIV – Medische controle arbeidsongeschiktheid
- Extra checks later on
Why does this rule exist?
Sickness benefit is there for the time you need to recover. The fund's doctor checks that the trip will not hold back your recovery and that medical check-ups can still take place.
Where can you go?
- The organisation that pays your benefitPension: Federal Pension Service (FPD / SFP) · Unemployment: RVA / ONEM or your payment organisation (trade union / HVW-CAPAC) · Sickness: ziekenfonds / mutualité
- OCMW / CPASQuestions about social assistance and social housing
- Social interpreterAt the municipality, the OCMW/CPAS, school and hospital, you can ask for an interpreter in your language; it is often free.
This site does not handle individual cases; it points you to the right service. All help addresses
Source and reliability
Official source- Source check
- 8 / 8 statements in an official source
- Checked: 22.10.2026
- Last checked
- 22.10.2026
- Rules can change
Show the 8 checked statementsopen
- Found in an official source
AB dışı için önceden hekim izni; AB içinde zamanında bildirim yeterli
Controle arbeidsongeschiktheid - RIZIV - Found in an official source
Yurt dışına çıkmadan önce kurum hekiminden izin
RIZIV Observatorium advies 2024/03 - Found in an official source
İzinsiz yurt dışı dönemde ödenek kesilir/geri istenir
RIZIV – Arbeidsongeschiktheid: België verlaten - Corrected according to the source
İzni yazılı alın
RIZIV – Arbeidsongeschiktheid: België verlaten - Found in an official source
Haksız sosyal ödenek için kasıtlı yanlış/eksik beyan cezalıdır
Sociaal Strafwetboek, art. 233 §1-§2 - Found in an official source
İzinsiz yurt dışı kalış süresinde alınan ödenek geri istenebilir
RIZIV – Arbeidsongeschiktheid: België verlaten - Found in an official source
Geçerli neden olmadan kontrole gelmeyenin ödeneği askıya alınır
RIZIV – Medische controle arbeidsongeschiktheid - Found in an official source
Abartı taraması (2026-10-22): Kaynak, ödeneğin geri istenebileceğini söylüyor ('zou kunnen vragen'). Kart bunu kesin ve şartsız yazıyor, 'izinsiz' şartını da atlıyor.
Kaynak alıntısıyla karşılaştırma (abartı taraması)
The checked statements are in Turkish, as in the source text. This check does not replace legal advice.
General information, not legal advice. For your own situation, ask a lawyer or free legal aid. How was this information prepared?
