Çocuğumun veya başkasının fotoğrafını sosyal medyada paylaşabilir miyim? Çocuğum kaç yaşında hesap açabilir?
Kısaca
Şartlı. Tanınabilir birinin fotoğrafını özel çevre dışında paylaşmak için izin gerekir. 13 yaşından küçük çocuk sosyal medya için ebeveyn onayına ihtiyaç duyar.
Videonun yazılı hâli
Okul gösterisini çektiniz. Başka çocukların yüzleri de görünüyor; herkese açık paylaşmak istiyorsunuz. Duruma göre: Tanınabilir birinin fotoğrafını özel çevre dışında paylaşmak izin ister. 13 yaş altına sosyal medyada ebeveyn onayı şart. Doğrusu: Önce izin alın ya da yüzleri gizleyin. Ayrıldıysanız çocuğun fotoğrafı için diğer ebeveynin onayını alın. Sonuç: Para cezası: Genelde yok; Fotoğraftaki kişi: Kaldırılmasını isteyebilir; Ayrıca: Şikâyet ve tazminat.
Ne yasak, ne zorunlu?
- Çocuk 13 yaşından itibaren sosyal medya gibi çevrim içi hizmetler için kendi onayını verebilir. Daha küçükse ebeveyn onayı gerekir.
- Fotoğraf çekmek ve paylaşmak iki ayrı izin gerektirir. Birini tanıtan bir fotoğrafı kapalı özel çevre dışında kullanmak için onun izni gerekir (recht op afbeelding / droit à l'image).
- Veri Koruma Kurumu'na (GBA / APD) göre fotoğraf konusunda önemli yaş 14'tür. 14 yaşından küçük çocuk için ebeveynler izin verir. 14 yaşından itibaren ebeveynlerin yanında çocuğun kendi izni de gerekir.
- Ayrılan ebeveynler velayeti birlikte kullanmaya devam eder. Bir ebeveyn, çocuğun fotoğrafını paylaşmak için diğerinin onayını almalıdır; kapalı gruplar da buna dahildir.
- Düğün, okul gösterisi veya kavga videosunda başkalarının yüzü varsa önce izin alın ya da yüzleri gizleyin.
Cezası ve dolaylı sonuçları
- Para cezası / ödeme
- Genelde para cezası yok. Fotoğraftaki kişi paylaşımın kaldırılmasını isteyebilir ve Veri Koruma Kurumu'na (GBA / APD) şikâyet edebilir.
- Mahkeme / hapis
- Hapis cezası yok. Ama mahrem görüntüleri rızasız paylaşmak ayrı ve ağır bir suçtur.
Asıl önemli olan: dolaylı sonuçlar
- Fotoğraftaki kişi mahkemeden tazminat isteyebilir
Dayanak:BW Boek 6, art. 6.5 (Kamer DOC 55 3213/012) + AVG, art. 82
- Ayrı yaşayan ebeveynler arasında aile mahkemesinde anlaşmazlığa yol açabilir
Dayanak:oud BW art. 373
- İnternete konan fotoğraf kolayca kopyalanır; çocuğun ileride zarar görmesine yol açabilir
Bu kural neden var?
Herkesin kendi görüntüsü üzerinde söz hakkı vardır. Çocuklar bunu kendileri koruyamaz; bu yüzden ebeveynlerin çocuğun yararını düşünmesi beklenir.
Nereye başvurulur?
- Şiddet yardım hattıFlandre 1712 (hafta içi 09–18) · Valonya ve Brüksel 0800 30 030 (eş şiddeti), 103 (çocuk istismarı) · Acil 112
- Çocuk ve aile hizmetleriFlandre: Kind en Gezin / Opgroeien · Valonya ve Brüksel: ONE
- Okul rehberlik merkeziOkulun CLB / centre PMS birimi
- Sosyal tercümanBelediye, OCMW/CPAS, okul ve hastanede kendi dilinizde tercüman isteyebilirsiniz; çoğu zaman ücretsizdir.
Bu site bireysel dosya incelemez; sizi doğru kuruma yönlendirir. Tüm yardım adresleri
Kaynak ve güvenilirlik
Resmî kaynak- Kaynak kontrolü
- 9 / 9 bilgi resmî kaynakta
- Kontrol: 12.10.2026
- Son kontrol
- 12.10.2026
- Kurallar değişebilir
Kontrol edilen 9 bilgiyi gösteraç
- Resmî kaynakta var
Belçika'da çevrim içi hizmetler için onay yaşı 13; altında ebeveyn onayı
Gegevensbeschermingsautoriteit – Het beginsel van toestemming - Resmî kaynakta var
Dayanak: Wet 30 juli 2018 art. 7
Wet 30.07.2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, art. 7 (Justel) - Resmî kaynakta var
Çekmek ve paylaşmak ayrı izin; kapalı özel çevre dışında kullanım izin ister
Gegevensbeschermingsautoriteit – Recht op afbeelding - Resmî kaynakta var
Görüntü hakkında karar yaşı 14; altında ebeveyn izni
Gegevensbeschermingsautoriteit – Het beginsel van toestemming - Resmî kaynakta var
Ayrılan ebeveynlerde diğerinin onayı; kapalı çevre dahil
Gegevensbeschermingsautoriteit – Het beginsel van toestemming - Resmî kaynakta var
Kaldırılmasını isteme / GBA'ya şikâyet
GBA – Recht op afbeelding: toestemming - Resmî kaynakta var
Tazminat istenebilir
BW Boek 6, art. 6.5 (Kamer DOC 55 3213/012) + AVG, art. 82 - Resmî kaynakta var
Mahrem içeriği rızasız yaymak ayrı suçtur (seviye 3)
Strafwetboek (W 29.2.2024) Boek II, art. 136 - Resmî kaynakta var
Ebeveynler anlaşamazsa biri aile mahkemesine başvurabilir
oud BW art. 373
Bu kontrol hukuki danışmanlığın yerini tutmaz.
Genel bilgidir, hukuki danışmanlık değildir. Kendi durumunuz için bir avukata veya ücretsiz hukuki yardıma başvurun. Bu bilgi nasıl hazırlandı?
