Naar de inhoud
BELtogether
VOORWAARDEN Heel België

Mag ik een foto van mijn kind of van iemand anders op sociale media delen? Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een account openen?

Kort

Onder voorwaarden. Wilt u een foto van een herkenbare persoon buiten de privékring delen? Dan hebt u toestemming nodig. Een kind jonger dan 13 jaar heeft voor sociale media de toestemming van zijn ouders nodig.

Deze regel in 76 seconden
Uitgeschreven tekst van de video

U hebt het schoolfeest gefilmd. Ook andere kinderen zijn herkenbaar, en u wilt het publiek delen. Hangt ervan af: Een foto van een herkenbaar persoon delen buiten de privékring vraagt toestemming. Onder 13 jaar is voor sociale media toestemming van een ouder nodig. Zo hoort het: Vraag eerst toestemming of maak de gezichten onherkenbaar. Bent u uit elkaar, vraag dan ook de toestemming van de andere ouder. Gevolgen: Geldboete: Meestal geen; De persoon op de foto: Kan verwijdering vragen; Daarnaast: Klacht en vergoeding.

Wat mag niet, wat moet?

  • Vanaf 13 jaar mag een kind zelf toestemming geven voor onlinediensten zoals sociale media. Is het jonger? Dan is de toestemming van de ouders nodig.
  • Een foto nemen en een foto delen vereisen elk een aparte toestemming. Wilt u een foto waarop iemand herkenbaar is buiten een gesloten privékring gebruiken? Dan hebt u zijn toestemming nodig (portretrecht).
  • Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) is 14 jaar de belangrijke grens voor foto's. Voor een kind jonger dan 14 jaar geven de ouders toestemming. Vanaf 14 jaar is naast de toestemming van de ouders ook de toestemming van het kind zelf nodig.
  • Ouders die uit elkaar gaan, blijven het ouderlijk gezag samen uitoefenen. Een ouder moet de toestemming van de andere ouder hebben om een foto van het kind te delen; ook gesloten groepen vallen daaronder.
  • Staan er in een video van een huwelijk, schoolvoorstelling of vechtpartij gezichten van anderen? Vraag dan eerst toestemming of maak de gezichten onherkenbaar.

Straf en onrechtstreekse gevolgen

BOETEBRIEFJE
Boete / betaling
Meestal geen geldboete. De persoon op de foto kan vragen dat de post wordt verwijderd en kan een klacht indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

Rechtsgrond:GBA – Recht op afbeelding: toestemming

Rechtbank / gevangenis
Geen gevangenisstraf. Maar intieme beelden delen zonder toestemming is een apart en zwaar misdrijf.

Rechtsgrond:Strafwetboek (W 29.2.2024) Boek II, art. 136

Wat echt telt: de onrechtstreekse gevolgen

Waarom bestaat deze regel?

Iedereen heeft zeggenschap over zijn eigen beeld. Kinderen kunnen dat zelf niet beschermen; daarom wordt van ouders verwacht dat ze aan het belang van het kind denken.

Waar kunt u terecht?

  • Hulplijn bij geweldVlaanderen 1712 (weekdagen 09–18) · Wallonië en Brussel 0800 30 030 (partnergeweld), 103 (kindermishandeling) · Nood 112
  • Diensten voor kind en gezinVlaanderen: Kind en Gezin / Opgroeien · Wallonië en Brussel: ONE
  • Begeleidingscentrum van de schoolHet CLB / centre PMS van de school
  • Sociaal tolkBij de gemeente, het OCMW/CPAS, op school en in het ziekenhuis kunt u een tolk in uw taal vragen. Dat is meestal gratis.

Deze site behandelt geen individuele dossiers; ze verwijst u naar de juiste dienst. Alle hulpadressen

Bron en betrouwbaarheid

Officiële bron
Broncontrole
9 / 9 beweringen in een officiële bron
Gecontroleerd: 12.10.2026
Laatste controle
12.10.2026
Regels kunnen veranderen
Toon de 9 gecontroleerde beweringenopen

De gecontroleerde beweringen staan in het Turks, zoals in de brontekst. Deze controle vervangt geen juridisch advies.

Algemene informatie, geen juridisch advies. Voor uw eigen situatie: raadpleeg een advocaat of gratis juridische bijstand. Hoe is deze informatie gemaakt?

Verwante regels